Please enable JavaScript to access this page.

Testimonial

I just wanted to say the Pass CNA Exam ebook is brilliant. You must have taken a lot of time over it. I would recommend it to anyone. I especially liked the example questions –Trisha

Testimonial

Perfect!! Exactly what I was looking for! I wish I could have found this 3 months ago. Much easier than taking the class. I will refer all of my friends that want to become a CNA too! - Amy W.

Free CNA Test Answers

1. When assisting a client in learning how to use a cane, the nurse aide stands

a. approximately two feet directly behind the

client.

b. about one foot from the client’s weak side.

c. about one foot from the client’s strong side.

d. slightly behind the client on the client’s weak side.

 

 

When working with a client who has urinary

retention, the nurse aide can expect that the

client will

a. urinate large volumes.

b. be unable to urinate.

c. urinate frequently.

d. be incontinent of urine.

 

3. Aging-related hearing changes result in older

clients gradually losing their ability to hear

a. high-pitched sounds.

b. low-pitched sounds.

c. slow sounds.

d. rapid sounds.

 

 

4. The best way to safely identify your patient is by

a. asking his name.

b. calling his name and waiting for his

response.

c. checking the bed plate.

d. checking the name tag.

 

5. A client is on a bowel and bladder training

program and has not had a bowel movement in

three days. The nurse aide should

a. report it to the charge nurse.

b. give the client an enema.

c. offer the client prune juice.

d. encourage the client to drink more fluids.

 

6. The proper medical abbreviation for before

meals is

a. p.c.

b. b.i.d.

c. a.c.

d. t.i.d.

 

7. A client diagnosed with hypertension will most

likely have a history of

a. low blood pressure.

b. high blood pressure.

c. low blood sugar.

d. high blood sugar.

 

8. A patient who has difficulty chewing or

swallowing will need what type of diet?

a. clear liquid

b. low residue

c. bland

d. mechanical soft

 

9. An elderly resident with Alzheimer’s disease

cannot find her room. How can the nurse aide

help the client feel more independent?

a. Tell her to stay in the room.

b. Have her roommate secretly watch her.

c. Place a familiar object on the client’s door.

d. Write the room number on a piece of paper.

 

10. How often should a patient’s intake and output

records be totaled?

a. once each shift

b. twice a day

c. every four hours

d. every 12 hours

 

11. Which of the following should the nursing

assistant observe and record when admitting a

client?

a. freckles

b. wrinkles

c. short nails

d. bruises

 

12. When responding to a client on the intercom,

the nursing assistant should say

a. “Hello, who is calling, please?”

b. “What is it that you want?”

c. “This is [nursing assistant name and position], can I help you?”

d. “Please hold; I’ll have the nurse answer your

call.”

 

13. Which of the following things should the nurse

aide do to familiarize new clients with their

surroundings?

a. Demonstrate the location and use of the call

light.

b. Explain that the TV is not to be used.

c. Instruct family to leave the room after the

aide is finished with the admission.

d. Raise the bed to the high position and raise

the safety rails.

 

14. When arranging a client’s room, the nursing

assistant should do all of the following

EXCEPT

a. checking the placement of the call bell.

b. adjusting the back rest as directed.

c. administering the client’s medications.

d. adjusting the lighting as appropriate.

 

15. When assisting a client out of bed, the nurse

aide should always

a. employ body mechanic techniques.

b. get another nurse aide to assist.

c. raise the bed to its maximum height.

d. lower all safety rails.

 

16. How often should clients be repositioned

during an eight-hour shift?

a. qlh

b. q2h

c. q3h

d. q4h

 

17. Which of the following is the correct procedure

for serving a meal to a client who must be fed?

a. Serve the tray along with all the other trays,

and then come back to feed the client.

b. Bring the tray to the client last; feed after

you have served all the other clients.

c. Bring the tray into the room when you are

ready to feed the client.

d. Have the kitchen hold the tray for one hour.

 

 

18. The most serious problem that wrinkles in the

bedclothes can cause is

a. restlessness.

b. sleeplessness.

c. decubitus ulcers.

d. bleeding and shock.

 

19. Restorative care begins

a. as soon as possible.

b. when the client is ready.

c. when the client is discharged.

d. when the client is diagnosed as terminally ill.

 

 

20. Before placing a client in Fowler’s position, the

nurse aide should

a. open the window.

b. explain the procedure to the client.

c. check with the client’s family.

d. remake the bed.

 

21. During hand washing, the nurse aide

accidentally touches the inside of the sink while

rinsing the soap off. The next action is to

a. allow the water to run over the hands for

two minutes.

b. dry the hands and turn off the faucet with

the paper towel.

c. repeat the wash from the beginning.

d. repeat washing, but for half the time.

 

22. How should a nurse aide dress for a job

interview?

a. wearing a clean t-shirt and casual slacks

b. wearing a nurse aide uniform

c. wearing a business suit, dress, or pants and

dress shirt

d. wearing formal attire.

 

23. An ambulatory client is newly admitted. Before

leaving the client alone, the nurse aide should

a. ask if the client is hungry.

b. inspect the client’s skin.

c. assess the client’s intake and output.

d. make sure the client knows how to use the

call bell.

 

24. When lifting a heavy object, the correct method

would be to bend at the

a. waist, keeping your legs straight.

b. waist, rounding your shoulders.

c. knees, keeping your back straight.

d. knees and waist.

 

25. When should nurse aides wash their hands?

a. after eating

b. before using the bathroom

c. after client care

d. before cleaning a bedpan

 

 

 

 

 

26. When assisting a client with eating, one of the

first things the nurse aide should do is

a. cut the food into bite-size pieces.

b. wash his own hands and the client’s hands.

c. butter the client’s bread.

d. provide the client with privacy.

 

27. A patient has a new cast on her right arm.

While caring for her, it is important to first

observe for

a. pulse above the cast.

b. color and hardness of the cast.

c. warmth and color of fingers.

d. signs of crumbling at the cast end.

 

28. Encouraging a client to take part in activities of

daily living (ADLs) such as bathing, combing

hair, and feeding is

a. done only when time permits.

b. the family’s responsibility.

c. necessary for rehabilitation.

d. a violation of client rights.

 

 

 

29. In caring for a confused elderly man, it is

important to remember to

a. keep the bedrails up except when you are at

the bedside.

b. close the door to the room so that he does

not disturb other patients.

c: keep the room dark and quiet at all times to

keep the patient from becoming upset,

d. remind him each morning to shower and

shave independently.

 

30. Before assisting a client into a wheelchair, the

first action would be to check if the

a. client is adequately covered.

b. floor is slippery.

c. door to the room is closed.

d. wheels of the chair are locked.

 

31. A client has a weak left side. When transferring

the client from the bed to the wheelchair, the

nurse aide should stand

a. on the right side.

b. in front of the client.

c. on the left side.

d. behind the client.

32. While making rounds at 5:30 A.M., a nurse aide

finds a patient lying on the floor. What should

the nurse aide do first?

a. Call 911.

b. Perform CPR.

c. Call for help.

d. Assess the client’s pulse and respirations.

 

33. When moving a wheelchair onto an elevator,

the nurse aide should stay

a. behind the chair and pull it toward the aide.

b. behind the chair and push it away from the

aide.

c. in front of the client to observe the client’s

condition.

d. at the side of the wheelchair while opening

the door.

 

34. The Foley bag must be kept lower than the

client’s bladder so that

a. urine will not leak out, soiling the bed.

b. urine will not return to the bladder, causing

infection.

c. the bag will be hidden and the client will not

be embarrassed.

d. the client will be more comfortable in bed.

 

35. As an afternoon snack, the kitchen sent a

diabetic client a container of chocolate ice

cream. The nursing assistant should first

a. substitute diet soda for the ice cream.

b. hold the afternoon snack and report to the

charge nurse.

c. call the kitchen and report the error.

d. allow the client to have half of the ice cream.

 

36. When assisting a client who is using the

commode, it is important to

a. leave the call light within reach.

b. lock the door to promote privacy.

c. stand next to the client until the client is

finished.

d. restrain the client to prevent a fall.

 

37. Ensuring adequate circulation to tissues is a

major factor in preventing skin breakdown.

This can be accomplished by doing all of the

following EXCEPT

a. positioning the patient every four hours.

b. using mechanical aids.

c. giving backrubs.

d. performing active or passive ROM exercises.

 

38. The purpose of cold applications is usually to

a. speed the flow of blood to the area.

b. prevent heat exhaustion.

c. prevent or reduce swelling.

d. prevent the formation of scar tissue.

 

39. The hot water bottle is an example of a

a. local dry heat application.

b. generalized dry heat application.

c. local moist heat application.

d. generalized moist heat application.

 

40. Clients receiving an enema are usually placed

a. on the right side.

b. on the left side.

c. flat on the back.

d. in a semi-sitting position

 

41. A female client’s perineal area should be

cleansed before which specimen is collected?

a. 24-hour urine specimen

b. midstream clean-catch urine specimen

c. pediatric routine urine specimen

d. routine urine specimens.

 

42. The most common site for counting the pulse

is the

a. carotid artery.

b. femoral artery.

c. brachial artery.

d. radial artery.

43. When counting respirations, the nurse aide

should

a. wait until after the client has exercised.

b. not tell the patient what he is going to do.

c. count five respirations and then check his

watch.

d. have the client count respirations while the

aide takes her pulse.

 

44. Which of the following is NOT the nurse aide’s

responsibility when caring for clients who have

urinary catheters?

a. inserting the catheter

b. ensuring that the catheter drains properly

c. preventing infection

d. recording urinary output

45. When giving information to the charge nurse

for an incident report, the nurse aide should

a. write in the client’s chart that an incident

occurred.

b. keep the report in her personal file.

c. state the facts clearly.

d. give her opinions as to the cause of the

incident.

 

All long-term-care nurse aides must be

competency evaluated and must complete a

distinct educational course. These requirements

are set by

a. OBRA.

b. OSHA.

c. CDC.

d. FDA.

 

47. A resident is blind. It is important not to

a. leave the door completely opened.

b. rearrange the furniture.

c. announce yourself before entering the room.

d. explain the location of food on the plate,

using the face of the clock to assist.

 

48. When family members visit a client, the visitors

should

a. stay in the day room.

b. stay a short while so as not to tire the client.

c.,be expected to help with care.

d. be allowed privacy with the client.

 

49. A resident asks, “If I need help during the

night, who will be there?” The nursing assistant

should respond,

a. “Don’t worry, you’ll be okay.”

b. “Just yell; someone will hear you.”

c. “Your roommate will probably ring the call

bell.”

d. “There are people here all night to help you.”

 

50. Which of the following is a client’s right?

a. having personal information kept

confidential

b. obtaining private duty staff if desired

c. knowing what is wrong with the client’s

roommate

d. treating the staff any way he or she pleases

 

 

51. A resident often cries while she is receiving her

P.M. care. What should the nurse aide do?

a. Tell her to stop crying.

b. Ignore her and continue with her carq.

c. Tell her jokes to make her laugh.

d. Tell her that it’s all right to cry, and that the

aide is there for her if she wants to talk.

 

52. When providing denture care, the nurse aide

must

a. wash them in boiling water.

b. hold them under warm running water.

c. dunk them in and out of cool water.

d. place them on a towel in the sink with cool

water.

 

53. Sexuality in long-term-care clients may include

all of the following EXCEPT

a. needing private time with a partner.

b. caring about one’s physical appearance.

c. engaging in public fondling.

d. desiring sexual interaction

 

54. A client is scheduled for a partial bed bath. This

means that the nurse aide must wash the

client’s

a. face, neck, ears, arms, and hands.

b. face, axillae, hands, and buttocks.

c. face, hands, axillae, and legs.

d. face, hands, axillae, genitals, and buttocks.

 

55. An agitated resident must be turned every two

hours all night long. The first action of the

nurse aide when waking up this resident is to

a. turn on the light.

b. speak quietly and calmly.

c. touch her shoulder.

d. shout her name.

 

56. If a client objects to certain food for religious

or cultural reasons, the appropriate action

would be to

a. tell him to wait for the next meal.

b. offer to substitute something different for

him.

c. call the dietician the next day.

d. tell him he needs to eat what is on his tray.

 

 

 

57.  There is a fire in one of the resident’s room in a nursing home.  What is the first thing you will do?

a. Sound the alarm

b. contain the fire

c. remove the resident

d. extinguish the fire

 

58. The client’s religion forbids eating pork. Bacon

is being served for breakfast. The most

appropriate response is to

a. encourage the client to eat it because she

needs protein.

b. tell the client it is all right since her doctor

ordered the diet.

c. call the kitchen for a tray without bacon.

d. tell the client that restrictions are not as

important as her health.

 

59. Which type of communication can often be

most powerful?

a. written

b. verbal

c. silent

d. tactile

 

 

60. A client refuses to allow the nurse aide to bathe

her. The nurse aide tells the client that she will

not be allowed to eat lunch or go to bingo if she

does not have her bath. This is an example of

a. rehabilitation.

b. discipline.

c. verbal abuse.

d. physical abuse.

 

61. On entering a room, an aide notices that the

client is not breathing. The aide’s first action

should be to

a. call for help.

b. lay the client down on his back.

c. give four quick breaths.

d. give 8-10 abdominal thrusts.

 

62. A client’s dentures are lost. The first action

should be to

a. notify the administrator.

b. look for them.

c. notify the doctor.

d. notify the charge nurse.

 

 

63. Nursing assistants are responsible for

a. planning client care.

b. doing tasks assigned by the charge nurse.

c. performing without ever asking for help.

d. comparing assignments with coworkers.

 

64. A patient turns on the call light when he needs

to urinate. The appropriate action is to

a. ignore the light, since he is not the aide’s

own client.

b. announce on the intercom that there are two

patients ahead of him.

c. answer the call light and get the urinal.

d. answer the call light when the aide has the

time.

 

65. A client is on CMR and in the prone position.

The nurse aide finds the client vomiting bright

red blood. The nurse aide should first

a. clean up the vomit.

b. place the client in the side-lying position.

c. provide the client with an emesis basin.

d. call the charge nurse.

 

 

66. When performing catheter care, the nurse aide

should wash the catheter

a. toward the meatus.

b. with Betadine soap.

c. away from the meatus.

d. with alcohol.

 

67. A nurse aide who applies restraints on a client

without directions from the charge nurse may

be accused of

a. slander.

b battery.

c. false imprisonment.

d. negligence.

 

68. H.S. care is care that is given

a. before meals.

b. before bedtime.

c. after meals.

d. upon awakening.

 

 

 

 

 

69. The best food choices for a geriatric client with

no teeth would include

a. hamburger, french fries, corn, and ice cream.

b. baked chicken, dressing, green beans, and

coconut macaroons.

c. spare ribs, macaroni and cheese, coleslaw,

and fruit cocktail.

d. baked fish, whipped potatoes, spinach

souffle, and tapioca.

 

70. A client’s family wants to talk about the client’s

impending death, but the client does not want

to talk about it. The family should be

encouraged to

a. carry on the conversation away from the

client.

b. talk freely in front of the client in order to

help the client to accept it.

c. wait until the client dies to talk about it.

d. force the client to talk about it with them.

 

 

 

 

 

71. A nurse aide notices that a water pitcher has

spilled onto the floor. The best action for the

aide to perform is to

a. wipe it up immediately.

b. cover it with a towel.

c. notify the charge nurse.

d. contact housekeeping.

 

72. Upon entering a room, the nurse aide notices

that a patient is not breathing. The aide’s first

action is to

a. call for help. •

b. lay the patient down on his back.

c. give four quick breaths.

d. give ten abdominal thrusts.

 

73.  When should postmortem care be performed?

a. after the family views the body

b. Immediately after doctor pronounces

c. when rigor mortis sets in.

d. after body goes to the morgue.

    1. D
    2. B
    3. A
    4. D
    5. A
    6. C
    7. B
    8. D
    9. C
    10. A
    11. D
    12. C
    13. A
    14. C
    15. A
    16. B
    17. C
    18. C
    19. A
    20. B
    21. C
    22. C
    23. C
    24. C
    25. C
    26. B
    27. C
    28. C
    29. A
    30. D
    31. C
    32. D
    33. D
    34. B
    35. B
    36. A
    37. A
    38. C
    39. A
    40. B
    41. B
    42. D
    43. B
    44. A
    45. A
    46. B
    47. D
    48. D
    49. D
    50. A
    51. D
    52. D
    53. C
    54. D
    55. B
    56. B
    57. C
    58. C
    59. C
    60. C
    61. A
    62. D
    63. B
    64. C
    65. B
    66. C
    67. C
    68. B
    69. D
    70. A
    71. A
    72. A
    73. B

Leave a Reply

TEst